Thursday, January 29, 2009

Για την οικονομική κρίση


Στο Editorial του περιοδικού "Δίαυλος" που κυκλοφόρησε και με τον τίτλο "Ζητείται ελπίς ..." μπορεί κανείς να διαβάσει τις απόψεις μου για το φαινόμενο της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που έγραψα τον Νοέμβριο του 2008.
Διαπίστωσή μου είναι ότι οι σοσιαλιστές και η σοσιαλδημοκρατία , σ'όλες τις εκφάνσεις )Διεθνής, Ε.Σ.Κ., εθνικά κόμματα) παρουσιάζονται χωρίς ολοκληρωμένη, στέρεα εναλλακτική πρόταση. η όποια κριτική τους, που οδηγούσε στην αναγκαιότητα "παρέμβασης στην αγορά" δεν είχε το απαραίτητο ιδεολογικό βάθος και, κυρίως, δεν συναρτώνταν, ειλικρινά και με συνέπεια, με μια ριζικά διαφορετική διέγοδο, με μια αρθρωμένη στρατηγική αλλαγής και κοινωνικού μετασχηματισμού, μια στρατηγική μετάβασης. Είναι χαρακτηριστικά: η αδυναμία ουσιαστικης ανάλυσης της κρίσης, ο πληθωρισμός συσκέψεων με ασήμαντα αποτελέσματα, οι επιτροπές ειδικών, οι ρηχές προτάσεις στα όρια του κλονιζόμενου συστήματος - περισσότερο κινήσεις τακτικής, παρά ουσίας -, η υποκειμενική ανετοιμότητα, η επικυριαρχία των απόψεων Μπράουν (ας μη λησμονείται, ότι οι "Νέοι Εργατικοί" ήταν η εμπροσθοφυλακή του σοσιαλ-νεοφιλελευθερισμού). Εδώ διαβάστε ολόκληρο το άρθρο : http://www.tziolas.gr/diavlos%20magz/diavlos15/EDITORIAL.PDF
Ακόμη μπορείτε εδώ http://www.tziolas.gr/diavlos%20magz/diavlos15/AMERIKANIKH_SYGYRIA.pdf να διαβάσετε τις απόψεις του Paul Krugman για το προοδευτικό κίνημα και το πρόγραμμά του για το οποία αναφέρει ότι "Ένα πρόγραμμα του προοδευτικού κινήματος θα απιτούσε μείζονες μεταβολές δημόσιας πολιτικής, αλλά δεν θα ήταν κάτι ριζοσπατικό. ...Μετά τη νίκη των δημοκρατικών το 1994 ο Μπίλ Κλίντον περιοσρίστηκε σε οριακές αλλαγές πολιτικής. Η διακυβέρνησή του δεν προώθησε ένα ευρύτερο πρόγραμμα ούτε οικοδόμησε κίνημα." κλπ.

Wednesday, January 21, 2009

ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑ.ΣΟ.Κ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ




Αγαπητοί Φίλοι,

Πρόταση για την οργάνωση ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗΣ τον Φεβρουάριο 2009 με θέμα την οικονομική κρίση και την εναλλακτική πρόταση διεξόδου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. υπέβαλλα προς τον Πρόεδρο Γ. Παπανδρέου.
Ο κεντρικός τίτλος της Συνδιάσκεψης, η σηματοδότηση και στόχευση της, ώστε να νοούνται οι σκληρές οικονομικές συνθήκες αλλά, κυρίως, η θετική υπέρβασή τους και η εναλλακτική προοπτική του ΠΑ.ΣΟ.Κ. θα μπορούσε να είναι:

«Προτεραιότητες αλλαγής στην οικονομία.
Για την οικονομία της παραγωγής, της εργασίας, της γνώσης, της αειφορίας».

Θεωρώ, ότι η συγκρότηση, επεξεργασία και προβολή μιας ολοκληρωμένης πρότασης στον υψηλής και κρίσιμης προτεραιότητας τομέα της οικονομίας καθίσταται αναγκαία, μετά και τις δραματικές εξελίξεις στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και την αρνητική επίδρασή τους στην πραγματική οικονομία.
Η βεβαιότητα διακυβέρνησης της χώρας από το ΠΑ.ΣΟ.Κ., ως νέας κυβέρνησης, μετά τις πολύ πιθανές εκλογές της Άνοιξης 2009, καθιστά αυτή την ανάγκη, καθήκον προτεραιότητας. Η προετοιμασία στην πορεία προς τη Συνδιάσκεψη, ο διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους και ο εσωτερικός διάλογος του ΠΑ.ΣΟ.Κ., οι εργασίες και τα πορίσματα των «κύκλων» της Συνδιάσκεψης και τελικά η προγραμματική πρόταση της Συνδιάσκεψης θα προσφέρει στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. έναν ισχυρό και συνεκτικό λόγο, αρθρωμένη και στέρεα πρόταση που θα εμπνεύσει, θα συσπειρώσει, θα κινητοποιήσει ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις διαμορφώνοντας έναν συσχετισμό στήριξης και αγώνα.
Στη Συνδιάσκεψη, προτείνω να προσκληθούν για να μιλήσουν στην ενιαία διαδικασία της Συνδιάσκεψης ή/ και στους «κύκλους» συζητήσεων – επεξεργασιών διακεκριμένες προοδευτικές προσωπικότητες, με έργο στο επίπεδο της ανάλυσης, των προτάσεων, των πρωτοποριακών πρακτικών από την Ευρώπη, την Ελλάδα κι όλο τον Κόσμο. Οι «κύκλοι» της Συνδιάσκεψης – χωρίς να είναι δυνατό να προκαθορισθούν επακριβώς, από τώρα – θα πρέπει να έχουν αναφορά στις θεματικές: παραγωγή, εργασία, γνώση, ενέργεια, περιβάλλον, αγροτική οικονομία, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, χρηματοπιστωτικό σύστημα, φορολογική πολιτική, στρατηγική τομείς, κράτος.
Η Συνδιάσκεψη, με αυτήν την στόχευση και την ανάλογη σύνθεση της, στα πλαίσια, μάλιστα, της υφιστάμενης και εν εξελίξει οικονομικής κρίσης, θα αποτελέσει μείζον πολιτικό γεγονός όχι μόνο για τη χώρα μας, αλλά και για την Ευρώπη και, πάντως, σημαντική εισφορά στην ευρωπαϊκή και παγκόσμια σοσιαλιστική οικογένεια.